World Robot Olympiad in Hongarije

Vorige week (van 8 – 10 november 2019) zijn wij, Claudia en Mart (leerlingen Noordikslaan VWO5), naar Györ in Hongarije geweest voor de wereldfinale van de World Robot Olympiad. Wij mochten naar de Wereldfinale omdat we in mei Nederlands kampioen zijn geworden in de Regular junior categorie (leeftijd 13 – 15 jaar). Er deed ook nog een team uit Groningen mee in een andere categorie.

Bij deze wedstrijd ontwerp en bouw je als team een robot van LEGO® MINDSTORMS®, die zelfstandig opdrachten uitvoert op een speelveld. De robot ontwerp en bouw je voorafgaand aan de wedstrijd en neem je dan mee naar de wedstrijd. Aan het begin van de wedstrijddag moet je de robot vanuit losse onderdelen helemaal uit je hoofd in elkaar zetten. Tijdens de wedstrijd worden bij elke spelronde bepaalde elementen van het speelveld willekeurig neergelegd door de jury. Ook is er een “Surprise Rule,” een verrassingsopgave die je kunt oplossen door iets aan je robot te veranderen of een andere tactiek te kiezen. Je kunt er extra punten mee verdienen. Elk jaar is er een thema. Dit jaar was het thema Smart Cities. Onze opdracht was om oude lampen in de stad via de robot te vervangen door nieuwe slimme lampen. De robot moest dit in maximaal 2 minuten zelfstandig uitvoeren.

Aan de voorrondes van de World Robot Olympiad doen over de hele wereld meer dan 70.000 kinderen en 26.000 teams mee uit 74 landen. De beste 500 teams uit de verschillende landen mochten meedoen aan de wereldfinale in Hongarije. Tijdens de autorit naar Hongarije werden we door de school gebeld dat Radio Oost graag een interview met ons wilde hebben. Tijdens de uitzending van Radio Oost op vrijdagochtend werden we om 6:15 uur gebeld door Radio Oost en hebben we live op de radio verteld over onze deelname aan de World Robot Olympiade.

De wedstrijden werden in het Olympisch stadion gehouden in Györ. De eerste dag waren eerst de oefenrondes. ‘s Ochtends kon er door de teams op de tafels geoefend worden om bijvoorbeeld de sensoren in te kunnen stellen op het licht in de zaal. Aan het eind van de ochtend moesten de robots uit elkaar gehaald worden. ‘s Middags was de bouwfase en de eerste officiële ronde. Deze ronde telde echter nog niet mee voor de einduitslag.

Die avond was er een openingsceremonie. Bij de operningsceremonie was er eerst een voorstelling waarin Hongarije zich als gastland presenteerde, daarna waren er nog toespraken van de WRO organisatie, de sponsoren maar ook van een minister uit Hongarije. Ook alle landen presenteerden zich op het podium met hun vlag.

Afbeelding met binnen, spelen, video, spel

Automatisch gegenereerde beschrijving

De tweede dag was de eerste “echte” wedstrijddag. Die zaterdag waren er namelijk drie rondes waarbij alle teams hun robot de opdracht lieten uitvoeren. Tussen alle rondes kregen we tijd om onze robot aan te passen en te verbeteren. De wedstrijden werden steeds op één tafel gespeeld samen met teams uit 8 verschillende landen. Onze robot reed goed tijdens de oefenrondes. Helaas hadden we toch wel problemen tijdens de wedstrijdrondes waardoor we geen goede score hadden.

Wat erg leuk was op die dag, was de “Friendship Night”. Eerder die dag kreeg iedereen een gekleurd armbandje. Tijdens de Friendship Night was er een vriendschappelijke competitie tussen de teams (iedereen met dezelfde kleur armband) om spelletjes te spelen waarbij je als team muntjes kon verdienen. We vonden vooral deze avond erg leuk, want we hadden veel contact met deelnemers van over de hele wereld. De volgende dag werd er een nieuwe opdracht, de “Second Day Challenge”, bekend gemaakt. Die opdracht moest door dezelfde robot uitgevoerd worden. Iedereen mocht drie pogingen doen om de opdracht uit te voeren. Het lukte ons de robot de opdracht uit te laten voeren en zo kregen we tijdens de eerste officiële poging die dag toch nog punten!

Die avond was er de prijsuitreiking en slotceremonie. We hebben verder geen prijs gewonnen en achteraf bleek uit de scores dat we niet zo hoog geëindigd zijn. We hebben veel geleerd en hebben we het erg leuk gehad in Hongarije, vooral tijdens Friendship Night en de Second Day Challenge! Het was een prachtige ervaring!

Claudia Muller en Mart Koster (VWO 5)