Verslag bezoek Nederlands Openluchtmuseum

Op donderdag 3 oktober zijn we met de VWO-klas geschiedenis naar het Nederlands Openluchtmuseum geweest in Arnhem. We vertrokken met de bus om 8.45 uur onder begeleiding van meneer Groenhuis en meneer Poort. Er was slecht weer voorspeld maar de dag begon wel mooi. Het was niet heel erg druk op de weg dus we hadden een goede reis. Om ongeveer 10.30 uur kwamen we aan bij het Openluchtmuseum, gelukkig was het niet erg druk.

We begonnen de dag met een kort informatief filmpje over de geschiedenis van Nederland. Het Openluchtmuseum in Arnhem is geen museum met schilderijen of veel voorwerpen maar eigenlijk een soort park met boerderijen, molens en andere gebouwen waar je echt in kunt. Het gaat over de geschiedenis van gewone mensen. Het begon in 1912 met twee molens, twee boerderijen en een kruidentuin en ging het alleen nog over het leven op het platteland. Nu staan er meer dan honderd gebouwen en bijvoorbeeld ook een zuivelfabriek en een echte scheepswerf. Dit zijn allemaal echte gebruikte gebouwen geweest die soms eeuwenlang ergens anders in Nederland hebben gestaan.

Na de film kregen we een opdracht waar we enthousiast (!) mee aan de slag gingen. Vanaf  12 uur mochten we vrij in groepjes door het park lopen. Meneer Poort en Groenhuis hielden het zelf al voor gezien en bestelden een hamburger met patat. Wij gingen met de tram het park in en gingen om ongeveer 13.00 uur eten. Dit was in het deel van het museum waar de winkeltjes stonden. Het begon helaas te regenen maar wij zaten lekker droog in een patatzaak. De natgeregende paraplu was wel een fotootje waard.

Na de patat was het al bijna tijd om weer terug te gaan. Met de tram hebben we nog een laatste rondje gereden. De conducteur was erg aardig.

Om 13.45 verzamelden we bij de bus en gingen we weer op weg naar Almelo en rond 15.00 waren we na een leuke dag weer terug op school.

Leerlingen vwo 4, geschiedenis