Talentontwikkeling

Wij willen graag dat jij het beste uit jezelf haalt. Op sportief, artistiek of wetenschappelijk gebied. Om je daarbij zo goed mogelijk te begeleiden en stimuleren, werken we op een aantal gebieden samen met verschillende organisaties en samenwerkingsverbanden van andere scholen voor voortgezet onderwijs.

Op sportgebied geldt bijvoorbeeld dat Het Noordik een Topsport Talent (LOOT) school is. Ook op het gebied van wetenschap willen we dat jij je talent zo goed mogelijk kunt ontplooien. Zo zijn we sinds kort gekwalificeerd als Olympiadeschool en als WON-school.

Maar er is meer. Wie bijvoorbeeld zijn Engels wil verbeteren zijn er de lessen Anglia. En de liefhebbers van Techniek kunnen hun ei kwijt in de opdrachten van de First Lego League.

Op artistiek gebied is er uiteraard de Noordikbrede theaterklas, demuziekstroom of het project Young Knights of the Proms

Anglia

Engels. Je kunt er bijna niet omheen. Het is de taal die je dagelijks hoort in de popmuziek en in films, en het is de belangrijkste voertaal in de internationale handel, de wetenschap en de technologie. Ook in het hbo en op universiteiten zijn veel colleges en studiemateriaal in het Engels. Dus wil jij goed voorbereid zijn op je toekomst dan is een goede beheersing van het Engels een “must”.
Natuurlijk zijn er de reguliere lessen Engels. Maar voor wie zich nog meer wil verdiepen in het Engels en er wat extra tijd in wil stoppen is er Anglia.

Wat is Anglia?

Anglia is een internationale onderwijsmethode, afkomstig uit Engeland. Tijdens de Anglia-lessen ga je op een gezellige en uitdagende manier aan de slag met Engels. Alle onderdelen van de taal komen aan bod: spreken, luisteren, schrijven en lezen. Op deze manier word je niet alleen beter in Engels, maar krijg je ook meer plezier in de taal.

Hoe ziet een Anglia-les eruit?

Door de interessante opdrachten en werkvormen gaat de Engelse taal echt leven. Je krijgt een apart lesboek en ook elke week een beetje huiswerk mee. Aan het eind van het schooljaar kun je een speciaal Anglia-examen doen en een internationaal erkend certificaat te behalen. Daarmee toon je aan dat het Europese niveau van Engels beheerst.
Op dit moment zijn er drie klassen Anglia van elk zo’n 20 leerlingen. De klassen zijn ingedeeld op niveau en oefenen op vrijdagmorgen het 1e, 2e of 3e uur (afhankelijk van het niveau).

Voor wie is Anglia bedoeld?

Anglia is geen bijles. En Anglia is ook niet uitsluitend bedoeld voor leerlingen die heel erg goed in Engels zijn. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent, iets met de Engelse taal hebt en bereid bent er iets extra’s voor te doen.

Anglia: een gezellig en uitdagend programma waar je wat aan hebt!

First Lego League

 De First Lego League (FLL) is een wedstrijd die wordt georganiseerd voor jongeren tussen de 9 en de 15 jaar. In deze wedstrijd is het de bedoeling dat techniek en technologie worden gebruikt om verschillende opdrachten te onderzoeken. Deze opdrachten worden ieder jaar gekoppeld aan een thema dat omschreven wordt in de jaarlijkse “Challenge”.

Robot maken
De teams moeten o.a. een unieke robot bouwen en programmeren. Deze robot moet op een wedstrijdtafel allerlei opdrachten vervullen waarmee dan weer punten kunnen worden verdiend.

Presenteren
Maar de FLL is meer dan alleen een robot ontwerpen. De teams moeten ook onderzoek doen naar de maatschappelijke rol van techniek en technologie en de resultaten van dit onderzoek presenteren.

Noordik One
Het team van Het Noordik “Noordik One” nam dit jaar voor het eerst deel. Het team bestond vooral uit leerlingen die al eerder, op de basisschool, mee hadden gedaan aan de FLL. Bij de regionale finale in Enschede werd het team vierde en mocht door naar de Benelux finale. Daar wisten ze helaas geen prijs in de wacht te slepen, maar het was voor de deelnemers wel een geweldige leerzame ervaring.

Olympiades

Leerlingen van de Noordikslaan doen al enkele jaren mee met de Olympiades. Dit zijn (inter)nationale wedstrijden voor diverse schoolvakken.
Olympiades zijn er voor verschillende (bèta)vakken en in verschillende soorten. Voor de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde zijn de te maken opdrachten alleen geschikt voor de toptalenten uit de klas.
Er zijn ook Olympiades die toegankelijk zijn voor alle leerlingen uit de klas. Dat zijn bijvoorbeeld de olympiades voor de vakken biologie en aardrijkskunde. Het meedoen aan een van deze wedstrijden maakt deel uit van het PTA.

Meer informatie over Olympiades en Olympiadescholen vind je op de site van SLO

WON-school

WON staat voor Wetenschapsoriëntatie Nederland en bestaat uit een samenwerkingsverband van ruim dertig scholen in Nederland.
Doe je het vwo en ben je nieuwsgierig en leergierig? En kun je meer aan dan het gewone vwo? Dan is wetenschapsoriëntatie echt iets voor jou.

  • Je ontdekt, vanaf klas 1, alle wetenschappen; alfa, bèta en gamma.
  • Je leert intensief wetenschappelijk denken en werken.
  • Je doet zelf onderzoek, vaak samen met wetenschappers.
  • Je ontdekt waar je talenten en voorkeuren liggen.

Meer weten over WON? Check dan de site van de WON-akademie.