Noordikslaan, het ontdekken waard

Als je naar de middelbare school gaat verandert er veel en dat is allemaal best spannend. We willen je graag helpen om te ontdekken wat bij jou past.  Onze havo/vwo vestiging Noordikslaan is bij uitstek het ontdekken waard. Binnenin is onze school zelfs helemaal vernieuwd, zodat wij je nog beter kunnen helpen ontdekken wie je bent en uiteindelijk wie je wil zijn. Bij ons krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Zodat je je eigen studieroute kunt bepalen en een goede keuze kunt maken voor het bij jou passende profiel voor de bovenbouw.

 • Ontdek jij wie je bent op de havo?
 • Ontdek jij jezelf en verleg je jouw grenzen op het atheneum?
 • Ontdek jij de wereld om je heen op het gymnasium?

Talentontwikkeling

Wij willen graag dat jij het beste uit jezelf haalt. Of dat nou is op sportief, artistiek of wetenschappelijk gebied, op de Noordikslaan bieden we je de mogelijkheden. Op sportgebied hebben we de Topsport Talentschool en talenten met artistieke ambities kunnen terecht bij de theaterklas, de musical of het project Young Knights of the Proms.

Maar er is nog veel meer. In het menu hieronder lees je wat we allemaal nog meer voor je in huis hebben.

Keuzelab: Wat past bij jou?

Wat past het beste bij jou?

Niet elke leerling leert op dezelfde manier en dat betekent dat we je zoveel mogelijk je eigen leerroute willen laten bepalen. Zodat jij uitgedaagd wordt te ontdekken wat bij jou past.

Keuzelab

Daarom bieden we je tijdens de mentorlessen in de brugklas keuzelessen in ons Keuzelab. Je ontwikkelt je beter als je leert te ontdekken waar je goed in bent, waar je interesses liggen en waar je goed in bent.

Voorbeelden van keuzelessen:

 • Bijlessen van verschillende vakken
 • Rekenen, spelling en leesvaardigheid
 • Studiebegeleiding
 • Leren leren en plannen
 • Debatteren
 • Anglia
 • Robotica en programmeren
 • Faalangstreductietraining

Olympiadeschool

Olympiadeschool

Leerlingen van de Noordikslaan doen al enkele jaren mee met de Olympiades. Dit zijn (inter)nationale wedstrijden voor diverse schoolvakken.
logo olympiadeschool
Olympiades zijn er voor verschillende (bèta)vakken en in verschillende soorten. Voor de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde zijn de te maken opdrachten alleen geschikt voor de toptalenten uit de klas.

Er zijn ook Olympiades die toegankelijk zijn voor alle leerlingen uit de klas. Dat zijn bijvoorbeeld de olympiades voor de vakken biologie en aardrijkskunde. Het meedoen aan een van deze wedstrijden maakt deel uit van het PTA.

Meer informatie over Olympiades en Olympiadescholen vind je op de site van SLO

WON-school

WON-school

WON staat voor Wetenschapsoriëntatie Nederland en bestaat uit een samenwerkingsverband van ruim dertig scholen in Nederland.
Doe je het vwo en ben je nieuwsgierig en leergierig? En kun je meer aan dan het gewone vwo? Dan is wetenschapsoriëntatie echt iets voor jou.

 • Je ontdekt, vanaf klas 1, alle wetenschappen; alfa, bèta en gamma.
 • Je leert intensief wetenschappelijk denken en werken.
 • Je doet zelf onderzoek, vaak samen met wetenschappers.
 • Je ontdekt waar je talenten en voorkeuren liggen.

Meer weten over WON? Check dan de site van de WON-akademie.

Vecon Business School

CSG Het Noordik is gecertificeerd is als VECON BUSINESS SCHOOL.

Dit betekent dat je in de onderbouw en bovenbouw tijdens de economische vakken iets extra’s meekrijgt op het gebied van ondernemendheid en ondernemerschap. Daarnaast maak je kennis met de maatschappelijke omgeving. Als bewijs voor deze extra inspanning krijg je een VBS-certificaat.

Business school in de onderbouw

In de onderbouw doe je o.a. een ondernemerschapstest, ga je een bedrijf bezoeken en besteden we tijdens de activiteitenweek voor Havo-3 een hele week aandacht aan “de onderneming”. Tijdens deze week maak je een product, bedenkthier een verpakking bij, maakt een ondernemingsplan en probeert dit product aan winkeliers te verkopen door een presentatie in het Engels te houden.

In de bovenbouw

In de bovenbouw komen deze ondernemerschapsvaardigheden terug en krijg je de kans dit uit te breiden door bijvoorbeeld een eigen bedrijf op te zetten of boekhoudkundige kennis op te doen.

Business school: beter voorbereid op de toekomst

 • Een ondernemend mens is voorbereid op de sterk veranderende toekomst
 • Een ondernemend mens heeft de flexibiliteit om op zoek te gaan naar kansen en die te pakken
 • Een ondernemend mens is creatief, zoekt samenwerking met anderen maar is ook in staat om zelfredzaam te zijn
 • Ondernemende mensen zijn noodzakelijk voor de samenleving van 2032!

First Lego League

First Lego League

De First Lego League (FLL) is een wedstrijd die wordt georganiseerd voor jongeren tussen de 9 en de 15 jaar. In deze wedstrijd is het de bedoeling dat techniek en technologie worden gebruikt om verschillende opdrachten te onderzoeken. Deze opdrachten worden ieder jaar gekoppeld aan een thema dat omschreven wordt in de jaarlijkse “Challenge”.

Robot maken

De teams moeten o.a. een unieke robot bouwen en programmeren. Deze robot moet op een wedstrijdtafel allerlei opdrachten vervullen waarmee dan weer punten kunnen worden verdiend.

Presenteren

Maar de FLL is meer dan alleen een robot ontwerpen. De teams moeten ook onderzoek doen naar de maatschappelijke rol van techniek en technologie en de resultaten van dit onderzoek presenteren.

Anglia

Anglia

Anglia is een internationale onderwijsmethode, afkomstig uit Engeland. Tijdens de Anglia-lessen ga je op een gezellige en uitdagende manier aan de slag met Engels. Alle onderdelen van de taal komen aan bod: spreken, luisteren, schrijven en lezen. Op deze manier word je niet alleen beter in Engels, maar krijg je ook meer plezier in de taal.

Hoe ziet een Anglia-les eruit?

Door de interessante opdrachten en werkvormen gaat de Engelse taal echt leven. Je krijgt een apart lesboek en ook elke week een beetje huiswerk mee. Aan het eind van het schooljaar kun je een speciaal Anglia-examen doen en een internationaal erkend certificaat te behalen. Daarmee toon je aan dat het Europese niveau van Engels beheerst.

Voor wie is Anglia bedoeld?

Anglia is geen bijles. En Anglia is ook niet uitsluitend bedoeld voor leerlingen die heel erg goed in Engels zijn. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent, iets met de Engelse taal hebt en bereid bent er iets extra’s voor te doen.

Doorstroomklas

Doorstroomklas

De doorstroomklas is er voor leerlingen uit groep 7/8 en de brugklas die wel wat extra’s aankunnen. Aan de hand van projecten op het gebied van techniek en wetenschap krijgen zij extra lesstof aangeboden.

Lees meer over de doorstroomklas op de pagina begeleiding.

Muziekstroom

Muziekstroom

Via de muziekstroom volg je een meerjarige vooropleiding voor Klassieke Muziek, Jazz & Pop of Docent Muziek.

Vanaf het tweede leerjaar tot en met vwo 6 kun je de muziekstroom starten en volgen. Je volgt verschillende muziekprojecten waarmee je specifieke vaardigheden als een muzikaal gehoor en speeltechniek laat groeien.

In deze vooropleiding krijg je naast het reguliere examenvakprogramma ‘muziek’ een keer per week een theorieles. Aan het eind van je examenjaar ontvang je een certificaat. Daarmee ben je qua theorie toelaatbaar tot het ArtEZ Conservatorium.

Instrumentale vorming en optredens

Volg je de muziekstroom, dan is het noodzakelijk dat je ook instrumentale of vocale lessen volgt bij een gediplomeerd docent. Dat mag een privédocent of een docent van de muziekschool zijn. Daarnaast krijg je twee keer per jaar les van de hoofdvakdocent van het conservatorium.

Naast je instrumentale vorming is het ook belangrijk om op te treden voor het publiek. Bijvoorbeeld op voorspeelavonden, examenpresentaties, het musicalkoor en -orkest en muziekprojecten in samenwerking met het Orkest van het Oosten. Eens per jaar musiceren alle leerlingen van de externe ArtEZ-vooropleidingen samen in ensembles en workshops onder leiding van conservatoriumdocenten. Afsluitend is er een gezamenlijke presentatie in de concertzaal van het conservatorium.

Studieresultaten en kosten

Je krijgt drie keer per jaar een rapport over je studievoorgang. Aan het eind van elk jaar wordt gekeken of je kunt doorstuderen in de vooropleiding. Resultaten uit de theorie worden hierin ook meegenomen. Als je wilt, kun je samen met je ouders een gesprek aanvragen om over je studie te praten.

Tijdens het volgen van de muziekstroom zijn de theorielessen gratis. Je moet wel zelf betalen voor individuele instrumentale/vocale lessen van een hoofdvakdocent en voor de activiteiten van het conservatorium.

Aanmelding en toelating

Wil je de muziekstroom volgen? Dan moet je eerst auditie doen. Aanmelden voor audities kan door middel van een aanmeldformulier (verkrijgbaar bij de muziekdocenten).

Young Knights of the Proms

In dit unieke project werken leerlingen van de Almelose scholen Pius X, Canisius , de Passie en Het Noordik samen met de professionals van het Orkest van het Oosten aan een gemeenschappelijk concert: Young Knights of The Proms. Een avondvullend programma met koor, solisten, combo en symfonieorkest.

De samenwerking is 10 jaar geleden ontstaan om de drempel tussen talentvolle leerlingen en een professioneel orkest te verlagen. Inmiddels is het een terugkerende activiteit voor zowel leerlingen als orkest. In 2014 won dit project de Onderwijsprijs van Overijssel en was het genomineerd voor de Nederlandse Onderwijsprijs.

Op 10 februari 2017 vond de meest recente editie van Young Knights of the Proms plaats. Hiervan zijn opnames gemaakt. Kijk hieronder voor een registratie van dit prachtige concert.

Gymnasium maakt het verschil

Gymnasium maakt het verschil

Het gymnasium is net als het atheneum onderdeel van het vwo. Het verschil met het atheneum is dat je op het gymnasium ook de twee klassieke talen Latijn en Grieks krijgt. Je leert niet alleen de taal van de oude Grieken en Romeinen maar verdiept je ook in de cultuur van beide volken. Zo leer je meer over filosofie, geschiedenis en mythologie.

Keuzes

Maar er zijn meer verschillen. Zo kun jij op het gymnasium mede bepalen hoe jouw leerroute eruit ziet. Je kunt binnen de lessen aangeven op welke vakken jij je verder wilt ontwikkelen. Samen bepalen we wat het beste bij jou past.

Activteiten

Ook zijn er speciale activeiten, zoals excursies naar het Archeon, organiseren we de gymnasiumdagen en maak je in de bovenbouw een reis naar Rome.

Wie op het gymnasium gezeten heeft is trots. Trots, omdat een gymnasiumdiploma laat zien dat je een brede interesse hebt, een stapje extra hebt gezet en veel hebt geleerd over de wereld om je heen.

Huiswerkondersteuning havo

Huiswerkondersteuning

Speciaal voor havo-leerlingen in de klassen 1 t/m 4 die moeite hebben met het plannen en maken van hun huiswerk is er HWO (huiswerkondersteuning).

In het Open Leercentrum werk je na je laatste lesuur aan je huiswerk. Je krijgt dan begeleiding van een student en een leerling uit vwo 6. Zij helpen jou met het plannen en  maken van je huiswerk.

Jijzelf, je ouders of je mentor kunnen je aanmelden voor HWO. Je mentor bepaalt na overleg of je een geschikte kandidaat bent. De huiswerkondersteuning geldt voor een periode en er zijn kosten aan verbonden.

Dhr. Stijntjes begeleidt de HWO. Bij vragen kun je contact met hem opnemen via (0546) 48 48 48 of  hwo@noordik.nl