Noordikslaan, het ontdekken waard

Als je naar de middelbare school gaat verandert er veel en dat is allemaal best spannend. We willen je graag helpen om te ontdekken wat bij jou past.  Onze havo/vwo vestiging Noordikslaan is bij uitstek het ontdekken waard. Binnenin is onze school zelfs helemaal vernieuwd, zodat wij je nog beter kunnen helpen ontdekken wie je bent en uiteindelijk wie je wil zijn. Bij ons krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Zodat je je eigen studieroute kunt bepalen en een goede keuze kunt maken voor het bij jou passende profiel voor de bovenbouw.

 • Ontdek jij wie je bent op de havo?
 • Ontdek jij jezelf en verleg je jouw grenzen op het atheneum?
 • Ontdek jij de wereld om je heen op het gymnasium?

Talentontwikkeling

Wij willen graag dat jij het beste uit jezelf haalt. Of dat nou is op sportief, artistiek of wetenschappelijk gebied, op de Noordikslaan bieden we je de mogelijkheden. In het menu hieronder lees je wat we allemaal nog meer voor je in huis hebben.

ICT-rijk onderwijs

De rol van ICT in het onderwijs wordt steeds belangrijker. Het Noordik is daarom gestart met ICT-rijk onderwijs. Zo leren we niet alleen uit boeken, maar gebruiken we ook iPads ter ondersteuning van de lessen. Daarmee kunnen we het leren afstemmen op jouw behoefte, word je uitgedaagd en gemotiveerd en leer je zelfstandig  te werken op jouw tempo. Bovendien leer je vaardigheden die je voor je toekomst nodig hebt. Maar het belangrijkste is misschien wel dat de iPad het leren leuker maakt!

Meer over ICT-rijk onderwijs

Noordik cultuurschool

Hou je van muziek? Sta je graag op een podium? Ben jij een kunstenaar in de dop? Dan ben je op Het Noordik zeker op je plek. Het Noordik is een echte cultuurschool waar jij je talent verder kunt ontwikkelen.

Zo is er de theaterklas, kun je deelnemen aan verschillende muzikale projecten of kun je jouw werkstukken exposeren.

Wat er allemaal mogelijk is lees je op de pagina’s van Noordik Cultuurschool

Vecon Business School

CSG Het Noordik is gecertificeerd is als Vecon Business School.

Dit betekent dat je in de onderbouw en bovenbouw tijdens de economische vakken iets extra’s meekrijgt op het gebied van ondernemendheid en ondernemerschap. Daarnaast maak je kennis met de maatschappelijke omgeving. Als bewijs voor deze extra inspanning krijg je een VBS-certificaat.

Business school in de onderbouw

In de onderbouw doe je o.a. een ondernemerschapstest, ga je een bedrijf bezoeken en besteden we tijdens de activiteitenweek voor havo-3 een hele week aandacht aan “de onderneming”. Tijdens deze week maak je een product, bedenkt er een verpakking bij, maakt een ondernemingsplan en probeert dit product aan winkeliers te verkopen door een presentatie in het Engels te houden.

In de bovenbouw

In de bovenbouw komen deze ondernemerschapsvaardigheden terug en krijg je de kans dit uit te breiden door bijvoorbeeld een eigen bedrijf op te zetten of boekhoudkundige kennis op te doen.

Business school: beter voorbereid op de toekomst

 • Een ondernemend mens is voorbereid op de sterk veranderende toekomst
 • Een ondernemend mens heeft de flexibiliteit om op zoek te gaan naar kansen en die te pakken
 • Een ondernemend mens is creatief, zoekt samenwerking met anderen maar is ook in staat om zelfredzaam te zijn
 • Ondernemende mensen zijn noodzakelijk voor de samenleving van 2032!

Hoogbegaafdheid

Het noordik is erkend lid van de vereniging voor Begaafdheidsprofielscholen (BPS)

De doorstroomklas is er speciaal voor leerlingen uit groep 7/8 en de brugklas die wel wat extra’s aankunnen. Leer jij snel en makkelijk of wil je graag nog meer weten over bepaalde onderwerpen? Dan is de doorstroomklas iets voor jou. Op deze manier willen we de overstap naar het voortgezet onderwijs makkelijker maken.

Projecten
In de doorstroomklas werk je aan projecten op het gebied van wetenschap en technologie. Een project duurt 8 dinsdagochtenden lang. Op deze ochtenden ga je dus niet naar de gewone lessen, maar naar de doorstroomklas.

Begeleiding
In de doorstroomklas zitten dit jaar 22 leerlingen uit het basis- en het voortgezet onderwijs. Er zijn twee begeleiders, mevrouw I. Bos en meneer B. Sierink. Zij hebben veel ervaring in het begeleiden van (hoog)begaafde leerlingen en kijken goed naar wat jij kunt en wat je wilt leren. Daarbij gebruiken ze de lijst Doelen en Vaardigheden van het SLO

Het Noordik internationaal

Expeditieonderwijs

Op de Noordikslaan bieden we je expeditieonderwijs. Twee teams van 12 leerlingen zetten zich in om concreet hulp te bieden aan mensen in ontwikkelingslanden. De teams zoeken sponsoren voor hun reis, zamelen geld in voor hun project en zij steken uiteindelijk ter plekke de handen uit de mouwen.

In het schooljaar 2017-2018 vertrekken er teams naar Afrika en Cambodja.

Te teams zijn te volgen via Facebook

Expeditie Afrika 2017-2018 

Expeditie Cambodja 17/18

IJsland

Binnenkort lees je hier meer over excursie naar IJsland

Engelstalig onderwijs (Anglia)

Anglia

Anglia is een internationale onderwijsmethode, afkomstig uit Engeland. Tijdens de Anglia-lessen ga je op een gezellige en uitdagende manier aan de slag met Engels. Alle onderdelen van de taal komen aan bod: spreken, luisteren, schrijven en lezen. Op deze manier word je niet alleen beter in Engels, maar krijg je ook meer plezier in de taal.

Hoe ziet een Anglia-les eruit?

Door de interessante opdrachten en werkvormen gaat de Engelse taal echt leven. Je krijgt een apart lesboek en ook elke week een beetje huiswerk mee. Aan het eind van het schooljaar kun je een speciaal Anglia-examen doen en een internationaal erkend certificaat te behalen. Daarmee toon je aan dat het Europese niveau van Engels beheerst.

Voor wie is Anglia bedoeld?

Anglia is geen bijles. En Anglia is ook niet uitsluitend bedoeld voor leerlingen die heel erg goed in Engels zijn. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent, iets met de Engelse taal hebt en bereid bent er iets extra’s voor te doen.

Keuzelab: Wat past bij jou?

Wat past het beste bij jou?

Niet elke leerling leert op dezelfde manier en dat betekent dat we je zoveel mogelijk je eigen leerroute willen laten bepalen. Zodat jij uitgedaagd wordt te ontdekken wat bij jou past.

Keuzelab

Daarom bieden we je tijdens de mentorlessen in de brugklas keuzelessen in ons Keuzelab. Je ontwikkelt je beter als je leert te ontdekken waar je goed in bent, waar je interesses liggen en waar je goed in bent.

Voorbeelden van keuzelessen:

 • Bijlessen van verschillende vakken
 • Rekenen, spelling en leesvaardigheid
 • Studiebegeleiding
 • Leren leren en plannen
 • Debatteren
 • Anglia
 • Robotica en programmeren
 • Faalangstreductietraining

Gymnasium maakt het verschil

Gymnasium maakt het verschil

Het gymnasium is net als het atheneum onderdeel van het vwo. Het verschil met het atheneum is dat je op het gymnasium ook de twee klassieke talen Latijn en Grieks krijgt. Je leert niet alleen de taal van de oude Grieken en Romeinen maar verdiept je ook in de cultuur van beide volken. Zo leer je meer over filosofie, geschiedenis en mythologie.

Keuzes

Maar er zijn meer verschillen. Zo kun jij op het gymnasium mede bepalen hoe jouw leerroute eruit ziet. Je kunt binnen de lessen aangeven op welke vakken jij je verder wilt ontwikkelen. Samen bepalen we wat het beste bij jou past.

Activteiten

Ook zijn er speciale activeiten, zoals excursies naar het Archeon, organiseren we de gymnasiumdagen en maak je in de bovenbouw een reis naar Rome.

Wie op het gymnasium gezeten heeft is trots. Trots, omdat een gymnasiumdiploma laat zien dat je een brede interesse hebt, een stapje extra hebt gezet en veel hebt geleerd over de wereld om je heen.

Huiswerkondersteuning havo

Huiswerkondersteuning

Speciaal voor havo-leerlingen in de klassen 1 t/m 4 die moeite hebben met het plannen en maken van hun huiswerk is er HWO (huiswerkondersteuning).

In het Open Leercentrum werk je na je laatste lesuur aan je huiswerk. Je krijgt dan begeleiding van een student en een leerling uit vwo 6. Zij helpen jou met het plannen en  maken van je huiswerk.

Jijzelf, je ouders of je mentor kunnen je aanmelden voor HWO. Je mentor bepaalt na overleg of je een geschikte kandidaat bent. De huiswerkondersteuning geldt voor een periode en er zijn kosten aan verbonden.

Dhr. Stijntjes begeleidt de HWO. Bij vragen kun je contact met hem opnemen via (0546) 48 48 48 of  hwo@noordik.nl

Olympiadeschool

Olympiadeschool

Leerlingen van de Noordikslaan doen al enkele jaren mee met de Olympiades. Dit zijn (inter)nationale wedstrijden voor diverse schoolvakken.
logo olympiadeschool
Olympiades zijn er voor verschillende (bèta)vakken en in verschillende soorten. Voor de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde zijn de te maken opdrachten alleen geschikt voor de toptalenten uit de klas.

Er zijn ook Olympiades die toegankelijk zijn voor alle leerlingen uit de klas. Dat zijn bijvoorbeeld de olympiades voor de vakken biologie en aardrijkskunde. Het meedoen aan een van deze wedstrijden maakt deel uit van het PTA.

Meer informatie over Olympiades en Olympiadescholen vind je op de site van SLO

Zomerschool

De Zomerschool biedt leerlingen een kans om bij maximaal twee vakken achterstanden weg te werken en onvoldoendes op te halen gedurende een korte periode aan het begin van de zomervakantie. Het is niet de bedoeling dat de Zomerschool in de plaats komt van zittenblijven; voor een bepaalde groep leerlingen blijft een schooljaar overdoen de beste optie.

Wat houdt het in?

Tijdens de laatste rapportvergadering wordt besloten welke leerlingen over zijn naar het volgende leerjaar, welke leerlingen blijven zitten en wie in aanmerking komt voor de Zomerschool. Daarbij kijken ze niet alleen naar het aantal minpunten, maar ook naar andere ontwikkelingsaspecten die schoolsucces beïnvloeden en naar omstandigheden (denk daarbij bijvoorbeeld aan langdurige ziekte). De eerste en belangrijkste voorwaarde is dat een leerling na het goed doorlopen van de Zomerschool, succesvol moet kunnen zijn in het daaropvolgende schooljaar.

De samenwerking tussen Het Noordik en Het Erasmus maakt het financieel haalbaar om tijdens de Zomerschool een aantal vakken aan te bieden waaronder de vakken Nederlands, Wiskunde, Engels, Rekenen, Natuur/Scheikunde en M&O en wellicht de vakken Biologie, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Economie, Frans en Duits.

 • twee weken lang intensief aan het werk met de lesstof van twee vakken;
 • van 9:00 uur tot 15.00 uur;
 • begeleiding in kleine groepjes;
 • focus op inhoud en studievaardigheden;
 • het pedagogische klimaat bestaat uit een positieve en enthousiaste sfeer,
 • gelijkwaardigheid en rust;

De Zomerschool is een voorwaardelijk en vrijwillig traject; aan het eind van twee weken Zomerschool maakt de leerling één of meer toetsen, die vooraf door de docenten zijn vastgesteld. Deelname is echter niet vrijblijvend. Op basis van de resultaten wordt bepaald of de leerling wel of niet bevorderd wordt. Over de resultaten die een leerling aan het eind van de Zomerschool behaald moet hebben, worden voor aanvang van de Zomerschool harde afspraken gemaakt.

Voor wie?

De Zomerschool is toegankelijk voor leerlingen uit havo/vwo 3 en 4.

meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de coördinatoren van de Zomerschool: mevrouw M. Katsman of mevrouw J. Dam Wichers via zomerschool@noordik.nl of met je teamleider.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen