NK Debatteren 2016

Op 2 december 2016 moest het dan gebeuren: na vele uren voorbereiding zouden we onze huid duur verkopen op het ‘slagveld’ dat het Nederlands Kampioenschap Debatteren is:

• Auley Boermann als 1e spreker in het eerste en tweede debat;
• Melvin Coolen als 1e spreker in het onvoorbereide debat;
• Peter Jort Bakhuis als 2e spreker;
• Emma Gerritsen als 3e spreker;
• Bertil Koppelman als 4e spreker.

Daan Spackler – vorig jaar nog debater op Het Noordik, nu jurylid op het NK – had ons al gewaarschuwd: onze tegenstanders in deze voorronde zouden heel goede en dus lastige tegenstanders zijn! Aan het eind van de dag, na een spannende strijd, verbaasde het mij toch dat we niet door gingen naar de finale: we waren zo goed! Jammer!
(door: Riet Leppink, trotse coach)

We kwamen rond kwart over twaalf aan bij het Stedelijk Gymnasium in Utrecht. In de drie kwartier die we moesten wachten, kakten we helemaal in, deels spanning en deels moeheid… maar toen het eerste debat begon, gingen we helemaal los! We debatteerden over de stelling ‘Docenten die LHBT zijn moeten verplicht uit de kast komen’, en wij waren voor de stelling. Toevallig moesten we tegen een andere Twentse school, namelijk Het Grundel Lyceum uit Hengelo. De nuchterheid was er dus in ieder geval! We hadden deze stelling erg goed voorbereid, en daardoor stond onze ‘case’ ook gewoon sterk. Er was nog een klein beetje onduidelijkheid over of we nu wel of niet mochten overleggen tijdens het debat, maar dat werd snel opgelost. Mede door een zeer sterke speech van Emma kwamen wij overtuigender over dan onze tegenstander. Ook op basis van argumentatie (meer tolerantie, meer transparantie, meer acceptatie) wonnen wij het eerste debat.
(door: Bertil Koppelman, 4e spreker)

Hoewel de Noordik Undebatebles altijd een grandioos succes zijn, zouden al hun ups niet mogelijk zijn zonder de incidentele downs. In het tweede debat tegen De Driestar uit Gouda over de stelling dat er een drinkbewijs ingevoerd zou moeten worden, werden uw favoriete debaters bijna uitgeschakeld door een felle tegenstander, een strenge jury en de lastige taak van het belichamen van de oppositie. Toch lieten de Undebatebles zich niet zo gemakkelijk uit het veld slaan: ze wonnen alsnog op het gebied van argumentatie!
Dit alles bewijst natuurlijk maar weer wat we allemaal al wisten: de Noordik Undebatebles zijn geweldig en (bijna) onverslaanbaar!
(door: Emma Gerritsen, 3e spreker)

En toen was daar de derde ronde: improvisatie. Alles lag nog open. We hadden de finaleplek in eigen hand. Wat was onze taak? Pleiten voor het verplicht stellen van solliciteren met anonieme cv’s. Zoals tandwielen in goed geoliede machine soepel en doeltreffend draaien, zo kwamen bij ons drie ijzersterke argumenten op: het tegengaan van discriminatie; de beste mensen worden aangenomen en motivatie (men is gestimuleerd meer uit zich te halen dan voorheen). Melvin trad in dit debat aan als eerste spreker. Hij zette een bijzonder goed betoog neer. De reactie van de tegenstanders, het Ignatius Gymnasium uit Amsterdam, leek vergeleken met ons vlammende verhaal hopeloos. Wij – ondergetekende en Emma – vervolgden door twee goede spreekbeurten neer te zetten. Bertil gaf in zijn beurt genadeloos de tegenstanders het laatste zetje het ravijn in. De jury was dan ook duidelijk in haar oordeel: Het Noordik wint zowel op argumentatie als presentatie. Een grandioze overwinning!
(door: Peter Jort Bakhuis, 2e spreker)