Vecon Business School

Met trots mogen wij bekend maken dat CSG Het Noordik met ingang van schooljaar 2017/2018 gecertificeerd is als VECON BUSINESS SCHOOL. Dit betekent dat leerlingen in de onderbouw en bovenbouw tijdens de economische vakken iets extra’s meekrijgen op het gebied van ondernemendheid en ondernemerschap. Daarnaast maken leerlingen kennis met de maatschappelijke omgeving. Als bewijs voor deze extra inspanning kunnen leerlingen een VBS-certificaat krijgen.

De docenten economie zijn blij met deze certificering omdat zij van mening zijn dat het leerlingen ten goede komt. Leerlingen zijn hierdoor beter voorbereid op de toekomst. Want:

*Een ondernemend mens is voorbereid op de sterk veranderende toekomst
*Een ondernemend mens heeft de flexibiliteit om op zoek te gaan naar kansen en die te pakken
*Een ondernemend mens is creatief, zoekt samenwerking met anderen maar is ook in staat om zelfredzaam te zijn
*Ondernemende mensen zijn noodzakelijk voor de samenleving van 2032!

Om leerlingen goed voor te bereiden op de toekomst vragen wij ook experts om hulp. Daarom nodigen wij ouders, die zelf ondernemer zijn of regelmatig in aanraking komen met ondernemers, van harte uit om deze ervaringen te delen met onze leerlingen. U kunt hiervoor contact opnemen met:

Aart Iliohan (a.iliohan@noordik.nl) of
Annet Wigger (a.wigger@noordik.nl).

Voor meer informatie verwijzen wij u naar: www.veconbusinessschool.nl

Muziekstroom draait op volle toeren

Een greep uit de vele muzikale activiteiten op onze vestiging:

Audities The Voice van Het Noordik: op dinsdag 30 en woensdag 31 oktober vinden de audities plaats (voorronde Noordikslaan) van The Voice: een heel leuk evenement waar het plezier in musiceren en in het bijzonder ‘zingen’ centraal staan.

Talentenbende: de repetities zijn gestart. Koor, orkest, solisten en dansgroep bereiden zich voor op een aantal presentaties in de komende maanden. Het is een prachtige activiteit waarin brugklassers hun muzikale talent ontwikkelen en presenteren. Na de herfstvakantie kunnen leerlingen al doorstromen naar het musicalorkest en musicalkoor.

Brugklas: de leerlingen zijn begonnen met drummen en gaan na de herfstvakantie aan de slag met de app ‘Garageband’, een app waarmee leerlingen piano leren spelen en leren componeren. Zeer inspirerend!

Klas 2 en 3: de leerlingen zijn begonnen met gitaarspelen. Deze opdracht zal uitmonden in een heuse band-battle.

ArteZ(conservatorium)/Noordik talentenklas: de lessen zijn gestart. Een combinatiepakket van ArteZ-lessen in Zwolle en/of Enschede met extra muzieklessen op het Noordik bereidt de deelnemers voor op een eventuele vervolgstudie aan het conservatorium.

Internationaal Compositieproject “De Ereprijs” 2018: de examenleerlingen muziek bereiden zich voor op hun profielwerkstuk met het internationale componeerproject “De Ereprijs” in Apeldoorn. Momenteel worden er composities geschreven door Havo 5 en Vwo 6 leerlingen van Het Noordik. Op 23 maart is het concert waarbij alle stukken worden uitgevoerd door Het Orkest De Ereprijs in samenwerking met studenten van de HKU.

Muziekklas vwo 5 naar de opera
Vwo 5 heeft ‘La Traviata’ van Verdi bezocht in het Wilmink theater, door de Nationale Reisopera.

 

Musical Ariël in 2019 op de planken

Onlangs is een enthousiast team van leerlingen, docenten en medewerkers van Het Noordik weer van start gegaan met de voorbereidingen op een musicalproductie van formaat: Ariël. Omdat het in de aanloop wat tegenzat is besloten om de uitvoering te verplaatsen naar april 2019.

De musical Ariël wordt gedragen door een (gedeeltelijk) nieuw team. Een team dat bovendien te maken kreeg met het wegvallen van een aantal vaste krachten. Al met al geen ideale voorbereiding om de musical al in april 2018 op de planken te brengen. Om wederom een topproductie neer te zetten, is duidelijk meer tijd nodig. Met het opschuiven van de datum naar 2019 kan in een rustig tempo toegewerkt worden naar de première in het Theaterhotel.

Op de Open Dag op 3 februari a.s. kan iedereen de eerste resultaten van het werk horen en zien!

Een leerzame en gezellige middag bij Waterschap Vechtstromen in Almelo

Op woensdag 4 oktober 2017 stond er voor onze vwo 4 leerlingen met aardrijkskunde in hun vakkenpakket een interessant uitstapje op het programma, een bezoek aan Waterschap Vechtstromen in Almelo.

De leerlingen werden hartelijk ontvangen door Laura Hammer. Een film over de taken van Het waterschap leerde de leerlingen dat het Waterschap gaat over al het water dat zichtbaar en onzichtbaar in het landschap aanwezig is, en niet gaat over het drinkwater.

Na de inleiding nam Mirle van Huet het stokje over en werd de actuele situatie van een warmer en natter klimaat besproken. De gevolgen van deze klimaatverandering heeft ook voor de inrichting van Twente gevolgen, we zullen de inrichting van onze steden moeten aanpassen.

Deze aanpassingen en de gevolgen voor de waterstand van deze aanpassingen werden duidelijk gemaakt door middel van een model en een gieter met water. Het werd heel inzichtelijk voor leerlingen hoe we invloed kunnen hebben op de waterstand door onze omgeving te veranderen!

Het was een leerzame en gezellige middag en afgesproken werd dat we contact houden met het waterschap.

Carin de Jong, sectie Aardrijkskunde

 

Beachvolleyballers schitteren op NK

Wies Bekhuis, Saul Geverink en Morris Koetse namen tijdens het weekend van 15/16 juli 2017 deel aan het NK beachvolleybal. Wies werd kampioen, Saul tweede en Morris tiende in de categorie jeugd tot 17 jaar. Wat een geweldige prestatie van deze toppers!

Wies en Morris zitten in de selectie van jeugd beach Nederland, Saul traint daar regelmatig mee.

Profielwerkstukprijs voor Nienke en Mitzu

Nienke Herman (op de foto in het rood) en Mitzu Kleeman hebben de profielwerkstukprijs van Levende Talen gewonnen. Hun profielwerkstuk heette ‘Twitterende politici’ en daarin hebben ze een prachtige analyse gemaakt van de tweets van Mark Rutte, Jesse Klaver, Gert-Jan Seegers en Geert Wilders. Ze hebben de tweets van deze politici drie maanden gevolgd en vervolgens geanalyseerd hoe en waarover deze mannen twitteren.

Deze prijs van Levende Talen is een landelijke prijs voor het beste profielwerkstuk havo voor het vak Nederlands. De meiden hebben een prachtig certificaat gekregen, hun werkstuk wordt op de site van Levende Talen gepubliceerd en daarnaast hebben ze nog 100 euro gekregen.

Reporter Guus klaar voor klus

Afgelopen maandag vertrok Guus Poorterman naar Sint-Petersburg om er als junior reporter verslag te gaan doen van de finale van de FIFA Confederations Cup die aanstaande zaterdag wordt gehouden in het Zenit stadion.

Guus las destijds in het tijdschrift GOAL! een oproep om je te melden als reporter voor de Confed Cup. Guus twijfelde geen moment en werd uiteindelijk uitgekozen om verslag uit te brengen van de finalewedstrijd. Deze week zal hij de wedstrijden verslaan van de Confed Cup. Dit is een voetbaltoernooi voor landenteams dat om de vier jaar wordt georganiseerd door de FIFA. In dit toernooi strijden de kampioenen van de zes overkoepelende continentale voetbalbonden, aangevuld met de wereldkampioen en het organiserende land. Nieuw-Zeeland, Mexico, Portugal, Kameroen, Chili, Australië, Duitsland en gastland Rusland doen dit jaar mee.

We wensen Guus veel plezier tijdens dit toernooi en zijn benieuwd naar zijn verslagen!

Zeven medailles bij NK turnen eredivisie

Afgelopen weekend deden tijdens het Nederlands kampioenschap turnen in Sportpaleis Ahoy te Rotterdam maar liefst 6 turnsters mee die op Het Noordik naar school gaan.

Vier zitten op vestiging Noordikslaan (Linde Visscher, Meike Gels, Sara van Disseldorp, Astrid de Zeeuw) en 2 op de vestiging Van Renneslaan (Maud Lammertink en Marieke van Egmond). Ze hebben allemaal goed gepresteerd.

Een overzicht van de behaalde medailles:

  • Sara van Disseldorp: Brons in de meerkamp junioren en 2 keer goud toestelfinales
  • Astrid de Zeeuw: Goud in de meerkamp junioren
  • Marieke van Egmond: Zilver in de meerkamp senioren en 2 keer brons toestelfinales

Ook de turnsters Vera Jonker en Jen Tang gaan naar school op Het Noordik. Allebei hadden ze zich gekwalificeerd voor het Nederlands kampioenschap, maar door blessures konden zij helaas niet deelnemen.

Voorlichtingsavond over Zomerschool

Van 17 juli t/m 28 juli 2017 organiseert Het Noordik, in samenwerking met Het Erasmus, voor de derde keer de Zomerschool voor leerlingen uit havo/vwo 3en 4.

De Zomerschool biedt leerlingen een kans om bij maximaal twee vakken achterstanden weg te werken en onvoldoendes op te halen gedurende een korte periode aan het begin van de zomervakantie. Het is niet de bedoeling dat de Zomerschool in de plaats komt van zittenblijven; voor een bepaalde groep leerlingen blijft een schooljaar overdoen de beste optie.

Voorlichtingsavond

Voor geïnteresseerde ouders en leerlingen organiseren wij op woensdag 21 juni van 19.30 tot uiterlijk 21.00 uur in de Kanaalschool van Het Erasmus een voorlichtingsavond. Adres: Sluiskade Noordzijde 58, Almelo (ingang Tijhofslaan).

Meer informatie over de Zomerschool vindt u onze sitepagina: wat doen we extra

Astrid en Sara in trajectselectie EYOF 2017

Tijdens de instroomwedstrijd voor het European Youth Olympic Festival (EYOF) voor juniorenturnsters, op Hemelvaartsdag in de Maaspoort te Den Bosch, deden voor TON Almelo Maud Lammertink (Van Renneslaan), Astrid de Zeeuw en Sara van Disseldorp (beiden van de vestiging Noordikslaan) mee. Vera Jonker was ook ingeschreven voor de wedstrijd maar kon helaas niet meedoen vanwege een blessure.

Na afloop van deze wedstrijd werd door de bondscoach van de KNGU Gerben Wiersma de trajectselectie (7 junioren) bekend gemaakt voor het EYOF, dat van 23 tot en met 29 juli 2017 wordt gehouden in het Hongaarse Györ. De TON junioren Astrid de Zeeuw en Sara van Disseldorp zijn opgenomen in de trajectselectie. Uit deze trajectselectie worden uiteindelijk 3 turnsters geselecteerd die zullen afreizen naar Hongarije.

Marieke van Egmond turnde ook in Den Bosch een wedstrijd. Als eerstejaars senior werd ze knap tweede. Een goede voorbereiding op de Nederlandse Kampioenschappen die op 17 en 18 juni in Ahoy (Rotterdam) worden gehouden.