Beverwedstrijd 2018

Op zaterdag 17 maart jongstleden was de finale van de Beverwedstrijd op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vier leerlingen van onze school werden hiervoor uitgenodigd, omdat zij, na de voorronde in November, behoren tot de beste 75 leerlingen van Nederland.

De leerlingen Tristan Bottenberg (GY12), Lisanne Wassink (AT22), Lynn Boxem (AT22) en Marit Nijkamp (GY21) hebben onze school vertegenwoordigd. Zij ontvingen een oorkonde als finalist. Wij zijn uiteraard super trots op deze kanjers.

De Beverwedstrijd is een informatica wedstrijd met vooral logische puzzels, zie ook http://beverwedstrijd.nl/

Leerlingen exposeren tijdens expositie ‘identitijd’ in Zaal Zuid

In Zaal Zuid in Hengelo hebben behalve Overijsselse kunstenaars ook Noordikleerlingen hun werken geëxposeerd tijdens de expositie ‘identitijd’, dat als doel had de deelnemers na te laten denken over identiteit, op dit moment in deze wereld. Wat bepaalt onze identiteit in deze tijd? Wordt je identiteit bepaald door wie je nu bent en wat je doet? Of is je identiteit een optelsom van factoren, zoals afkomst, genen, tijd en de omgeving waarin je je bevindt? Hoe onderscheidt iemand zich? Wat is de invloed van social media op onze identiteit? Jongeren zijn continu bezig met het onderzoeken van hun identiteit in relatie tot de wereld waarin zij leven. Via de social media zien ze allerlei uitingen waaraan ze zich kunnen spiegelen en waarop ze reageren. Aan de hand van dit gegeven hebben leerlingen zich verdiept in het thema, schetsen gemaakt en deze omgezet in een kunstwerk. Volgens de organisatie een prachtige frisse en diverse aanvulling op de expositie. Ook RTV Oost besteedde aandacht aan de expositie: http://bit.ly/2HJo6JE

Slotconcert internationaal compositieproject ‘De Ereprijs’

Het ereprijs-compositieproject is 15 jaar geleden van start gegaan met de bedoeling scholieren op de meest intensieve manier kennis te laten maken met hedendaagse gecomponeerde muziek. Het project houdt in dat het orkest zich ter beschikking stelt van leerlingen in de examenklas met muziek in hun pakket. Het project geldt voor de deelnemers als profielwerkstuk.  In de klas krijgen de leerlingen informatie en vingeroefeningen rond verschillende componeerstijlen. Vervolgens schrijven zij zelf, onder begeleiding van hun docent, een compositie voor het (gehele of een deel van het) orkest . Orkest de ereprijs  en het Vredeborch Strijkkwintet van de HKU komen vervolgens  een hele dag op school om met de leerlingen hun composities in te studeren. Uiteindelijk worden de stukken, samen met andere werken van het ereprijsrepertoire, uitgevoerd in een openbaar concert.

Slotconcert:  vrijdag 23 maart op de vestiging Noordikslaan. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

 

 

Noordikleerlingen schitteren bij TVOA

De vier Noordikleerlingen Anika van Driel, Emma Boertien, Esmee Schreurs en Milou Ophof, die samen de meidengroep SH4Y vormen, zijn woensdagavond tweede geworden tijdens The Voice of Almelo 2018. De jury was onder de indruk van de geweldige performance van de vier dames, evenals de meerstemmigheid. Eerste werd Julia Bel van Het Erasmus. Roos Haafkes van Het Canisius eindigde als derde.

De organisatie kijkt terug op een fantastische avond met optredens van Aïrto, die hoge ogen gooide bij The Voice of Holland en van het duo Maud Nieuwenhuis en Milou Hesselink (team Waylon TVOH 2018). Ook de dansgroep La Stesa presenteerde een indrukwekkende dansvoorstelling. Kijk voor een impressie in het fotoalbum.

Dit jaar vierde The Voice of Almelo het twintigste jubileum. Wat ooit begon als soundmixfinale is de afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot een professionele talentenjacht, waaraan behalve de vier Almelose VO-scholen een groot aantal sponsoren een steentje bijdraagt. We bedanken alle sponsoren. We hebben ze in onderstaand filmpje nog eens op een rijtje gezet.

Excursie aardrijkskunde: leefomgeving

Afgelopen week bezochten de aardrijkskunde leerlingen uit V6 en Havo 5 het waterschap en de wijk Roombeek in Enschede. Omdat leefomgeving een examenonderwerp is, werd er een bezoekje gebracht aan het waterschap. Het waterschap houdt zich bezig met waterkwaliteit, waterkwantiteit en de veiligheid van water. Er werd stilgestaan bij het veranderende klimaat in Nederland en de gevolgen hiervan op onze omgeving en de maatregelen die we zullen moeten nemen om, zelfs in Twente, droge voeten te houden. Merle en Laura van het waterschap lieten ons zien wat het waterschap doet en wat dat voor de inwoners van Almelo en omgeving kan betekenen. Ook voor particuliere huizenbezitters is het mogelijk om het water dat op de daken en tuinen valt via een omweg naar het riool te leiden.

In de middag stond een bezoek aan de door de vuurwerkramp getroffen wijk Roombeek in Enschede op het programma. Door middel van een rondwandeling werd stil gestaan bij de ramp en ook bij de gevolgen van de ramp op de stad. Door de kaalslag was het mogelijk om een plan te maken voor dit hele gebied. De bewoners werden betrokken bij het plannen en maken van een nieuwe wijk. Grote diversiteit in bouwstijl, maar ook in grootte van de huizen was het gevolg. Door een bezoek aan het CeeCee maakten de leerlingen kennis met de creatieve stad. De website omschrijft Ceecee als volgt: ceecee is een inspirerende werk- en ontmoetings- plek voor creatieven in media, technologie, ICT, design en architectuur. Dé plek om succesvolle innovaties te co-creëren en wereldbestormende ideeën te ontwikkelen. 

Eindexamenpresentatie Kunst examenklassen

‘Organiseer de eindexamenpresentatie Kunst voor havo 5 en vwo 6 van begin tot eind -en dat alles zo zelfstandig mogelijk. Ontwerp een eindexamencatalogus, organiseer de opening van de expositie en pak alle bijbehorende PR activiteiten op’, dat was de opdracht voor examenleerlingen voor het vak kunst in periode 6.2.

Een kort verslag:

De inrichting van de aula verliep voorspoedig. Het was even zoeken naar de juiste middelen, maar uiteindelijk stond er een prachtige opstelling. Om 19.15 uur kwamen de eerste gasten al binnen. In de leerling-kantine werd men ontvangen met een drankje.
Na een korte toespraak werd het publiek via de gele trap naar boven geleidt, welke ook vol stond met kunstwerken.
Het was mooi om te zien dat er zo’n grote opkomst was, de bezoekers waren zeer geïnteresseerd in de kunstwerken van de leerlingen. Ook kregen zij ook de gelegenheid een stem uit te brengen op hun favoriete kunstwerk.

De volgende kunstwerken kregen de meeste stemmen:  een ‘portret’ van Marnix Bootsma(havo)  en ‘huilende wolf’ van Tessa ter Braak(vwo).
Alle eindexamenleerlingen kunnen met trots terug kijken op een zeer geslaagde eindexamenpresentatie!

Noordikleeringen naar voorronde SPA

Het NK scholenploegenachtervolging staat weer voor de deur. Op 6 februari strijden deelnemers vanuit het hele land in het Olympisch stadion van Amsterdam om de nationale titel. Maar voor het zover is, worden op 1 februari de regionale voorrondes verreden. Op de ijsbaan in Enschede verschijnt CSG Het Noordik met meerdere teams aan de start.

De eerste categorie deelnemers zijn de licentiehouders. Drie teams in totaal, bestaande uit jongens en meisjes van de verschillende vestigingen van Het Noordik. Het eerste team in de categorie jongens t/m 14 jaar bestaat uit Maarten Geertman, Thom Bremmer en Timo Grooten; het tweede team bestaat uit: Quirijn Schipper, Stijn Willegers en Tjitske Vermaning. In de categorie jongens 15 t/m 17 jaar nemen Ewout Nijkamp, Naomie Middelveld en Fabienne Diniz deel.

Ervaring

Dit keer zijn er veel nieuwe gezichten in de teams. Allemaal beginners die onder leiding van Aaldert Pol, trainer van ijsclub Vriezenveen, gaan trainen om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.

Recreanten

Aan de start verschijnen ook acht teams met niet-licentiehouders, de zogeheten recreanten. Vier teams vanuit de vestiging Vriezenveen en vier teams van de vestiging C. van Renneslaan. Deze teams bestaan uit leerlingen van de onderbouw. Zij trainen voor de wedstrijd onder leiding van Sanne Schothuis, zelf oud-leerling en tweevoudig Nederlands Kampioene.

Voor veel leerlingen is de voorronde NK SPA dus de ideale gelegenheid om ervaring op te doen. En met de Olympische gedachte in het achterhoofd, dat meedoen belangrijker is dan winnen, zullen de Noordikteams hun beste beentje voor zetten op het Enschede ijs

Vieringen op Het Noordik

Tijdens de vieringen staan we op school even stil bij wat we belangrijk vinden. Het Kerstverhaal en Paasverhaal bieden elk jaar weer genoeg inspiratie voor een moment van bezinning in de aula voor alle leerlingen, geïnteresseerde ouders en personeelsleden.

De Kerstviering van 2017 had als thema de beroemde uitspraak van Luther “Hier sta ik, ik kan niet anders”. Het is 500 jaar geleden dat de Duitse monnik Martin Luther zijn stellingen ophing aan de kerkdeur van Wittenberg: het begin van de reformatie. Soms is het goed om een nieuw begin te maken, om heel bewust het roer om te gooien. Zoals ook met Kerstmis het oude verbond werd vernieuwd. Wie zo’n bewuste keuze kan maken verdient bewondering. De liedjes bij de viering werden live gezongen en muzikaal begeleid door onze eigen leerlingen en collega’s. Ze brengen ons vertrouwen en onze trots tot uitdrukking.

agenda

Agenda