Lessen vervallen vanaf 13.00 uur

Leerlingen van alle vier vestigingen van Het Noordik mogen vanmiddag om 13.00 uur naar huis. Een actief lagedrukgebied brengt een flink pak sneeuw met zich mee. Daarom heeft het KNMI Code Oranje uitgegeven. De waarschuwing is actief vanaf 12.00 uur en geldt voor het hele land. Veiligheid van onze leerlingen staat voorop, daarom hebben we besloten vanaf 12.55 uur of 13.00 uur (afhankelijk van het lesrooster) alle lessen te laten vervallen. De lessen van de Noordikslaan vervallen vandaag al om 13.00 uur vanwege het 35-minuten rooster.

Noordiktalenten Elsa en Sanne laten van zich horen

Twee van onze leerlinges hebben deze week van zich laten horen. Elsa Tijhof staat in de halve finales van een compositiewedstrijd van het Nederlands Blazersensemble. Met haar eigen compositie over badeendjes die uit een badkuip ontsnappen hoopt Elsa straks mee te spelen bij het nieuwjaarsconcert in het Amsterdams Concertgebouw. Ook Sanne Lolkema liet deze week van zich horen: zij is de beste scholierendebater van de gemeente Almelo 2017 geworden!

Badeendjes

“Mijn compositie gaat over badeendjes die uit de badkuip ontsnappen”, aldus Elsa. “Tijdens  het stuk mag iedereen zelf bedenken, wat er met hen gebeurt. Ik ben begonnen met het tikken van een klokje, vervolgens heb ik er een herhalende melodie op gemaakt en er uiteindelijk een begeleiding onder gezet”. Op 9 december mag Elsa haar compositie uitvoeren in de Grote Kerk van Enschede. De uiteindelijke vier grote winnaars van Nederland mogen op het nieuwjaarsconcert spelen van BNNVARA. Via deze link kun je de compositie beluisteren en nog stemmen op de publieksprijs:

https://nbe.nl/componeren/?componistenid=8501&componist=Elsa+Tijhof

Debat-kampioene

Sanne Lolkema nam donderdag 3 november namens Het Noordik deel aan de Almelose finale van de Overijssel Debat Award. In de raadszaal van de gemeente Almelo won ze van Ben Bijlsma van het ROC. Winnares Sanne sprak enthousiast: “Ik vind het leuk om met deze eigenwijze types te discussiëren, ik ben zelf ook heel eigenwijs”, zei de trotse winnares Sanne na afloop. Op vrijdag 8 december vindt in het provinciehuis in Zwolle de provinciale finale plaats.

We wensen Sanne en Elsa heel veel succes!

 

Vecon Business School Het Noordik in TC Tubantia

Vandaag staat er een mooi artikel in TC Tubantia over onze Vecon Business School (VBS) certificering. Economie docent Aart Iliohan en vestigingsdirecteur Gert ten Hove lichten toe waarom we Vecon Business School zijn en wat dit betekent voor onze leerlingen en ons onderwijsprogramma.

Winnaar The Voice Noordikslaan 2017: SH4Y

SH4Y werd afgelopen vrijdagavond winnaar van een spetterende voorronde van The Voice (Noordikslaan) met het nummer ‘Some Harmony For You.’

De uitslag op een rij:

Aanmoedigingsprijs: Mirre Tiekstra

5e plaats: Marly van Gaal

4e plaats: Marinus van der Laan

3e plaats: Annemijn van der Deen

2e plaats: Annefleur Cornelissen

1e plaats: SH4Y

Ook dit jaar was het weer indrukwekkend om te zien hoeveel talent we in huis hebben op onze vestiging. Om trots op te zijn!

Wij zien uit naar de Voice van Het Noordik waarin de winnaars van de verschillende Noordik vestigingen het tegen elkaar zullen opnemen.

 

Topsport

Trots op onze topturnsters!

Afgelopen zaterdag sleepten onze turnsters in Amsterdam de nationale teamtitel in de wacht. Het was een zeer spannende wedstrijd, een nek aan nek race met het team uit Amsterdam. We hebben diep respect voor onze topsport leerlingen: Vera Jonker (HA32), Laura de Witt, AT31, Marieke van Egmond (GT42), Sara van Disseldorp(AT31) en Astrid de Zeeuw(AT31).

Naast het aangepaste onderwijsprogramma dat de dames volgen op onze school trainen ze 30 uur per week in de IISPA. Het resultaat van hun discipline en harde werken laat zich zien in deze prachtige overwinning. De dames richten zich nu op het EK in Glasgow (komende zomer), daarna op de Olympische spelen in 2020. Chapeau!

 

 

Be Courageous: wees moedig, dapper en sterk!

Wat zijn we verschillend maar wat hebben we veel gemeen. Dat werd afgelopen woensdag weer duidelijk tijdens de ‘Be Courageous dag’ die werd georganiseerd voor leerlingen uit havo 3. Het is altijd weer spannend om van zoveel (164!) leerlingen te vragen om op deze dag iets van zichzelf te laten zien, maar wat is het een bijzondere dag om als school te mogen organiseren. Leerlingen spreken naar elkaar uit dat ze begrip hebben voor de ander. Ze leren elkaar beter kennen en maken bespreekbaar welke dingen ze ingewikkeld vinden in het leven.

 

Vecon Business School

Noordik nu officieel Vecon Business School

Met trots mogen wij bekend maken dat CSG Het Noordik met ingang van schooljaar 2017/2018 gecertificeerd is als Vecon Business School. Dit betekent dat leerlingen in de onderbouw en bovenbouw tijdens de economische vakken iets extra’s meekrijgen op het gebied van ondernemendheid en ondernemerschap. Daarnaast maken leerlingen kennis met de maatschappelijke omgeving. Als bewijs voor deze extra inspanning kunnen leerlingen een VBS-certificaat krijgen.

De docenten economie zijn blij met deze certificering omdat zij van mening zijn dat het leerlingen ten goede komt. Leerlingen zijn hierdoor beter voorbereid op de toekomst. Want:

*Een ondernemend mens is voorbereid op de sterk veranderende toekomst
*Een ondernemend mens heeft de flexibiliteit om op zoek te gaan naar kansen en die te pakken
*Een ondernemend mens is creatief, zoekt samenwerking met anderen maar is ook in staat om zelfredzaam te zijn
*Ondernemende mensen zijn noodzakelijk voor de samenleving van 2032!

Om leerlingen goed voor te bereiden op de toekomst vragen wij ook experts om hulp. Daarom nodigen wij ouders, die zelf ondernemer zijn of regelmatig in aanraking komen met ondernemers, van harte uit om deze ervaringen te delen met onze leerlingen. U kunt hiervoor contact opnemen met:

Aart Iliohan (a.iliohan@noordik.nl) of
Annet Wigger (a.wigger@noordik.nl).

Voor meer informatie verwijzen wij u naar: www.veconbusinessschool.nl.

Kijk ook op ons overig onderwijsaanbod.

Muziekstroom draait op volle toeren

Een greep uit de vele muzikale activiteiten op onze vestiging:

Audities The Voice van Het Noordik: op dinsdag 30 en woensdag 31 oktober vinden de audities plaats (voorronde Noordikslaan) van The Voice: een heel leuk evenement waar het plezier in musiceren en in het bijzonder ‘zingen’ centraal staan.

Talentenbende: de repetities zijn gestart. Koor, orkest, solisten en dansgroep bereiden zich voor op een aantal presentaties in de komende maanden. Het is een prachtige activiteit waarin brugklassers hun muzikale talent ontwikkelen en presenteren. Na de herfstvakantie kunnen leerlingen al doorstromen naar het musicalorkest en musicalkoor.

Brugklas: de leerlingen zijn begonnen met drummen en gaan na de herfstvakantie aan de slag met de app ‘Garageband’, een app waarmee leerlingen piano leren spelen en leren componeren. Zeer inspirerend!

Klas 2 en 3: de leerlingen zijn begonnen met gitaarspelen. Deze opdracht zal uitmonden in een heuse band-battle.

ArteZ(conservatorium)/Noordik talentenklas: de lessen zijn gestart. Een combinatiepakket van ArteZ-lessen in Zwolle en/of Enschede met extra muzieklessen op het Noordik bereidt de deelnemers voor op een eventuele vervolgstudie aan het conservatorium.

Internationaal Compositieproject “De Ereprijs” 2018: de examenleerlingen muziek bereiden zich voor op hun profielwerkstuk met het internationale componeerproject “De Ereprijs” in Apeldoorn. Momenteel worden er composities geschreven door Havo 5 en Vwo 6 leerlingen van Het Noordik. Op 23 maart is het concert waarbij alle stukken worden uitgevoerd door Het Orkest De Ereprijs in samenwerking met studenten van de HKU.

Muziekklas vwo 5 naar de opera
Vwo 5 heeft ‘La Traviata’ van Verdi bezocht in het Wilmink theater, door de Nationale Reisopera.

 

Musical Ariël in 2019 op de planken

Onlangs is een enthousiast team van leerlingen, docenten en medewerkers van Het Noordik weer van start gegaan met de voorbereidingen op een musicalproductie van formaat: Ariël. Omdat het in de aanloop wat tegenzat is besloten om de uitvoering te verplaatsen naar april 2019.

De musical Ariël wordt gedragen door een (gedeeltelijk) nieuw team. Een team dat bovendien te maken kreeg met het wegvallen van een aantal vaste krachten. Al met al geen ideale voorbereiding om de musical al in april 2018 op de planken te brengen. Om wederom een topproductie neer te zetten, is duidelijk meer tijd nodig. Met het opschuiven van de datum naar 2019 kan in een rustig tempo toegewerkt worden naar de première in het Theaterhotel.

Op de Open Dag op 3 februari a.s. kan iedereen de eerste resultaten van het werk horen en zien!

Een leerzame en gezellige middag bij Waterschap Vechtstromen in Almelo

Op woensdag 4 oktober 2017 stond er voor onze vwo 4 leerlingen met aardrijkskunde in hun vakkenpakket een interessant uitstapje op het programma, een bezoek aan Waterschap Vechtstromen in Almelo.

De leerlingen werden hartelijk ontvangen door Laura Hammer. Een film over de taken van Het waterschap leerde de leerlingen dat het Waterschap gaat over al het water dat zichtbaar en onzichtbaar in het landschap aanwezig is, en niet gaat over het drinkwater.

Na de inleiding nam Mirle van Huet het stokje over en werd de actuele situatie van een warmer en natter klimaat besproken. De gevolgen van deze klimaatverandering heeft ook voor de inrichting van Twente gevolgen, we zullen de inrichting van onze steden moeten aanpassen.

Deze aanpassingen en de gevolgen voor de waterstand van deze aanpassingen werden duidelijk gemaakt door middel van een model en een gieter met water. Het werd heel inzichtelijk voor leerlingen hoe we invloed kunnen hebben op de waterstand door onze omgeving te veranderen!

Het was een leerzame en gezellige middag en afgesproken werd dat we contact houden met het waterschap.

Carin de Jong, sectie Aardrijkskunde