In het kader van het 100-jarig bestaan van onze school hebben wij dinsdag 19 november oud-leerling Henk Smit ontvangen.
Henk is de eigenaar van Kees Smit Tuinmeubelen. In juni 2019 werd hij verkozen tot meest innovatieve e-commerce professional van Nederland.
Onder grote belangstelling gaf Henk Smit zijn masterclass in de collegezaal.

Hieronder leest u hoe Henk Smit de lezing heeft ervaren.

“Hoe leuk is het als ze je vragen om, als bekende oud-leerling van Het Noordik (mijn oude school), een masterclass te geven in het kader van het 100-jarig bestaan van de school? De keuze om hieraan mee te werken was dan ook snel gemaakt. Natuurlijk doe ik dit! Op deze manier kan ik iets teruggeven aan de school waar ik een fijne tijd heb gehad en die, net als het Saxion, mij heeft gevormd tot wie ik nu ben als ondernemer en als persoon. Naast Betty Wind en andere oude leerlingen die wel eens in de picture staan, was het vanmiddag mijn beurt om terug te blikken op mijn schooltijd en de leerlingen te inspireren met mijn verhalen over ‘wat ik nu weet’. Sommige dingen zie je namelijk niet op het moment dat je op school zit, maar pas jaren later.

De les die mijn mentor mij leerde
Wat ik mij in die tijd niet besefte was dat een deel van je schooltijd gaat over het opvoeden van elkaar. Het wegwijs maken in de samenleving. De les die mijn toenmalige mentor Hens Runhaar mij leerde heb ik destijds niet écht opgemerkt. Ik was en ben iemand die niet graag op de voorgrond staat maar wel wat wil toevoegen. In die tijd hing ik misschien iets teveel de clown uit. Ik had altijd het hoogste woord en maakte grappen (en ja, soms ook een tikje ten koste van een ander). Hens adviseerde mij toen hierin meer ruimte te laten voor anderen, en je momenten te kiezen. De waarde van deze les die hij mij meegaf zag ik pas jaren later in. Toen heb ik hem alsnog een kaartje gestuurd om hem hiervoor te bedanken. In mijn ogen is het nooit te laat om inzichten te krijgen en hier iemand voor te bedanken.

Ga ervoor!
Via voorbeelden uit de praktijk bij Kees Smit Tuinmeubelen heb ik de leerlingen laten ervaren dat ze er vooral voor moeten gaan wanneer ze ergens in geloven en hun dromen moeten najagen. Én dat het samen doen, in mijn ogen het allermooiste is. Dat heb ik ook gedaan toen ik als 27-jarige het familiebedrijf overnam. Uiteraard moet je hier wel wat voor doen, het gaat niet vanzelf. Ter inspiratie heb ik ze, aan de hand van foto’s, ook het verhaal
over de ontwikkeling van zeven verschillende medewerkers bij Kees Smit verteld. Deze medewerkers hebben zich ongeacht hun leeftijd en achtergrond op een hele mooie manier ontwikkeld doordat ze ervoor zijn gegaan. Ieders op zijn of haar eigen manier.

‘When you’re alive you need help’
Ik heb de leerlingen verteld dat ik de echte lessen in de praktijk leerde, maar dat de lessen op school hierin een hele belangrijke basis waren. Ik leerde vooral van de aanwezigheid bij de lessen in plaats van uit de boeken. Maar ook dat ze vooral om hulp moeten vragen als ze ergens tegenaan lopen. Mirjam Spitholt, mijn toenmalige mentor op het Saxion en tegenwoordig tevens Gelukskundige, zegt hierover: “When you’re alive you need help”. Dat
is meer dan waar. Dat heb ik ook ondervonden en ik maak nog steeds gebruik van die hulp. Geloof mij, iedereen worstelt op zijn of haar eigen manier met bepaalde situaties en zit af en toe jankend op de bank. Naast het hebben van een hechte band met je familie, een lieve partner en trouwe vrienden is het ook fijn om een coach te hebben. Dit is zeker geen overbodige luxe en de laatste jaren in mijn leven de normaalste zaak van de wereld geworden.
Ik heb er zelfs meer dan één.

‘Wil je zijn zoals je nu bent of wil je morgen dingen anders doen?’
Het mooiste onderdeel van mijn lezing was het moment waarop ik leerlingen een spiegel voorhield doordat ik ze twee minuten met hun ogen dicht liet staan bij de vraag ‘Wil je zijn zoals je nu bent of wil je morgen dingen anders doen?’ Ik heb ze de opdracht meegegeven deze vraag als reminder op hun spiegel te plakken en hier iedere dag even bij stil te staan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het dagelijks beantwoorden van deze vraag, in positieve zin
bijdraagt aan het worden van de beste versie van jezelf. Want je hebt elke dag weer een nieuwe kans om het nét een stukje mooier te maken. Voor een ander, maar vooral voor je eigen geluk!

Mijn wens
Ik wens dat ik de leerlingen via deze masterclass inzichten heb gegeven die hun helpen in hun verdere leven en dat ze zich deze les ooit nog herinneren. Als dat nu niet is, dan wellicht over een aantal jaren.”

Henk Smit