Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen

In de voorlaatste klas (dus in havo 4 óf vwo 5) krijg je Maatschappijleer! Bij dit vak draait het allemaal om de volgende zin:

“Umuntu ngumuntu ngabantu”

Dat betekent:

“Een mens is een mens door andere mensen.”

Maatschappijleer gaat over het samenleven met andere mensen. En dat kan mooi en spannend, maar ook moeilijk en frustrerend zijn. We werken op elkaar in en we beïnvloeden elkaar. Op kleine, maar ook op grote schaal. En omdat we zo afhankelijk zijn van elkaar moeten we kiezen hoe we keuzes maken. Wat ga je doen met je zakgeld? Deel ik die ene foto wel of niet? Keuzes waar je alleen met jezelf te maken hebt, maar ook keuzes waar je met familie, vrienden of klasgenoten bij betrokken zijn.

Keuzes, keuzes, keuzes

En dan zullen we ook nog keuzes moeten maken, die niet alleen voor jou, je gezin of je vrienden geldt, maar ook voor de hele samenleving gelden. De burgers zijn namelijk de baas in ons land en samen moeten we bijvoorbeeld beslissen

  • of we vluchtelingen wel, niet of mondjesmaat toelaten;
  • of we boeven langer of korter moeten opsluiten;
  • of je als politieagente wel of geen hoofddoek mag dragen.
  • of we wel of niet mensen gaan belonen die ‘groener’ gaan leven;
  • wanneer mensen met pensioen mogen gaan;
  • En ga zo maar even door.

Bij Maatschappijleer leer je op een (eigen!) manier naar de samenleving kijken. Er zijn vele sociale brillen om naar de maatschappij te kijken en bij Maatschappijleer ga je kijken welke bril het beste bij jou past!  Naast interactieve lessen ga je zelf ook veel opzoeken op je tablet, zodat je voldoende bagage hebt om onderling over actuele gebeurtenissen te discussiëren!

Maatschappijwetenschappen

Het mooie aan het leven zijn de mensen zelf.

… maar als er problemen zijn, dan zijn het vaak de mensen zelf die deze problemen veroorzaken. Daarom is het handig om het gedrag van mensen te bestuderen zodat we leren om beter met elkaar om te gaan en veel problemen kunnen voorkomen.

Bij Maatschappijwetenschappen duik je – op basis van verschillende vakgebieden – in het ‘denken en het doen’ van de mens. Dát maakt Maatschappijwetenschappen een divers vak en een vak waarbij je ook veel van je eigen leven herkent.

Bij Maatschappijwetenschappen combineren we verschillnde vakgebieden uit de ‘sociale wetenschappen’. We duiken niet zoals bij andere vakken de diepte in, maar maken een hele brede verkenning van de mens.

Cool! Kan ik gelijk met Maatschappijwetenschappen beginnen?

Nee. Dit vak wordt aangeboden in de bovenbouw. En dan is het ook nog afhankelijk van het profiel dat je kiest.

Verschil met Maatschappijleer

De namen Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen lijken erg op elkaar. Maar de vakken verschillen veel van elkaar. Bij Maatschappijleer leer je om een ‘sociaal kritische bril’ op te zetten. Dat betekent dat je bewogenheid met de mensen om je heen en met de Nederlandse samenleving wordt gestimuleerd.  Maatschappijleer krijg je een paar keer in de week gedurende één lesjaar.

Maatschappijwetenschappen is echt anders. We duiken echt in de ‘sociale wetenschappen’. En niet voor één schooljaar, maar gedurende de gehele bovenbouw. En aan het eind sluiten we het af met een Centraal Examen. Het is een pittig vak, maar wel superboeiend!!

Bij Maatschappijwetenschappen combineren we de onderstaande vakgebieden uit de ‘sociale wetenschappen’: