Jaarlijkse Münsterdag havo 5

De jaarlijkse Münster-dag van de havo 5 leerlingen met Duits in hun pakket is weer prima verlopen. In de weken voor het bezoek aan de Villa ten Hompel in Münster maken de leerlingen in de lessen Duits met rechtsextremisme. Dit gebeurt aan de hand van de film ‘Kriegerin’ en artikelen die zij over dit onderwerp hebben gelezen.

De Villa ten Hompel was oorspronkelijk een villa, gebouwd door de vermogende Rudolf ten Hompel. Ten Hompel was in de jaren twintig van de vorige eeuw de eigenaar van meerdere cementfabrieken in de regio rondom Munster. tijdens de Tweede Wereldoorlog was de villa de thuisbasis voor de regionale geüniformeerde politie van de legereenheid VI. Zodoende werd het een coördinatiepunt van waaruit ambtenaren en bewapende politie-eenheden misdaden in dienst van het nationaalsocialisme begingen. In de naoorlogse periode, tussen 1954 en 1968, huisde in de villa de regionale afdeling voor schadeloosstelling aan de slachtoffers van het naziregime. Sinds 1999 is het een centrum voor onderzoek, educatie en voorlichting. Bovendien bevat de villa een museum met een permanente tentoonstelling. Deze tentoonstelling is publiekelijk toegankelijk.

Onze leerlingen stellen n.a.v. de gelezen artikelen vragen over rechtsextremisme aan de medewerkers van de Villa die hun ook een rondleiding geven. Hieronder leest u verslagen die zij van het bezoek gemaakt hebben:

Verslag Munster Sander, Stefan, Timo, Bart, Roan, Koen en Niek

Verslag Munster Joy, Romy, Danné, Jamee, Rosan en Anouk

Verslag Munster Emma, Erin, Chiel, Michael, Lieke en Marije

Verslag Munster Carsten, Jonas, Manouk, Jolijn en Merle

 

 

Erik Haandrikman
Docent Duits