IT college

Ontdek hoe leuk ICT is

Hou jij van games, robots en vind je het leuk om te programmeren en te ontwerpen? Dan hebben we iets voor jou. Denk jij dat je het in je hebt om je met een team naar de uitweg van een digitale escaperoom te programmeren? Zie jij jezelf al bezig om geheime boodschappen digitaal te versleutelen, of juist codes te kraken? Lijkt het jou wel wat om een voorwerp ontwerpen en uiteindelijk in 3D te printen? Dan is het IT-college echt iets voor jou!

Wat is het IT college?

We beginnen dit schooljaar met het IT college in de brugklassen. Je hoeft geen computerexpert te zijn om mee te doen, je moet het vooral leuk vinden om te weten hoe computers werken, hoe je problemen logisch en creatief op kunt lossen of hoe je een robot iets kunt laten doen. Maar we kijken niet alleen naar de technische kant. Je leert ook hoe apps in het bedrijfsleven of de gezondheidszorg worden toegepast. Daarom werken we samen met bijvoorbeeld de Universiteit Twente en met bedrijven en instellingen uit de buurt.

Wat gaan we doen?

In de brugklas zijn er drie modules die je kunt kiezen:

IT college: Secret messages
In deze module leer je hoe je berichten kunt versleutelen en ontsleutelen met geheime sleutels. Hiermee zorg je ervoor dat alleen jij en degene voor wie het bericht bedoeld is, het bericht kunnen lezen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld de letters van een bericht op een bepaalde manier door elkaar te husselen. Dit wordt ook gebruikt voor het versturen van ‘geheime’ informatie over het internet, bijvoorbeeld wanneer je een WhatsApp bericht verstuurt. Je leert waar je op moet letten om veilig op het internet te kunnen werken. Wist je dat geheimschrift ook een belangrijke rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog? Je leert wat een Enigma-codeermachine is en hoe die gebruikt werd in de oorlog. We sluiten de module af met een wedstrijd waarin je zoveel mogelijk geheime berichten probeert te ontcijferen!

IT college: Digital escaperoom
Je gaat zelf een digitale escaperoom bouwen! Maar eerst leer je wat binaire code is. Binaire code is de taal van computers. Je leert dan hoe computers tekst opslaan. Met binaire code kun je leuke raadsels maken voor je escaperoom. Daarna leer je hoe je een PowerPoint presentatie interactief kunt maken; je kunt bijvoorbeeld knoppen maken in je presentatie waarmee je mensen vragen kunt laten beantwoorden. Tenslotte leer je hoe je een ontwerp maakt voor je digitale escaperoom, waarna je die natuurlijk ook gaat bouwen. In de laatste les ga je elkaars escaperooms uitproberen. Lukt het jou om ‘digitaal’ te ontsnappen?

IT college: Digital design in 3D
In deze module ga je eerst zelf een (3D) ontwerp maken op papier. Je ontwerpt iets wat je kunt gebruiken en je maakt het bijzonder met jouw persoonlijke design. Bijvoorbeeld een mooie design fruitschaal of een persoonlijk opbergdoosje. We noemen dit functionele kunst. Je leert hoe je een ontwerp maakt en wat daarbij belangrijk is. Vervolgens ga je van je ontwerp op de computer met een professioneel tekenprogramma een 3D tekening maken. Je leert hoe het tekenprogramma op de computer werkt. Als je helemaal tevreden bent over jouw ontwerp, ga je het uitprinten met een echte 3D printer!

Voor iedere module die je gevolgd hebt, ontvang je een IT college-certificaat.

Wat leer je?

Je leert uiteraard van alles over hoe een computer werkt. Hoe hij bijvoorbeeld letters opslaat. Maar ook hoe je omgaat met alle informatie op internet en hoe je ICT kunt gebruiken in het gewone leven.

We houden het niet alleen bij de theorie, maar je gaat ook in teams zelf aan de slag. Dus je leert ook hoe je moet samenwerken in groepen en hoe je dat het beste kan doen.

Dus kom ontdekken hoe leuk ICT is tijdens ons IT college!