Debatteren als maatschappelijke stage

Begin april deed een team brugklassers mee aan het Unicef Debattoernooi in Arnhem. De groep debaters werd daarbij gecoacht door Emma Gerritsen uit V4. Voor Emma maakte het begeleiden en coachen deel uit van haar maatschappelijke stage. Lees hieronder haar verslag dat ze van de voorbereidingen en het toernooi zelf maakte.

Een bijdrage leveren aan de samenleving is nooit echt mijn forte geweest. Helaas had ik geen keus en moest ik tóch mijn maatschappelijke stage voltooien. Nu kreeg ik gelukkig de kans om dit te combineren met iets waar wél mijn affiniteiten liggen, zijnde de schone kunst van de retorica. De mogelijkheid die ik kreeg was het opleiden van een jonge, nieuwe generatie debaters op het Christelijk Lyceum Almelo.

Na vele trainingen, debatten, onzinstellingen en andere ludieke argumentatieoefeningen was de beslissende dag daar. De debaters moesten een selectie maken van hen die het CLA zouden gaan vertegenwoordigen op het nationale Unicef Kinderrechten debattoernooi, wat louter weggelegd was voor de crème de la crème van de junior debatclub. Dit was lastig doch noodzakelijk en de uiteindelijke selectie functioneerde dan ook als een goed geoliede machine.

Op 2 april moest het dan toch gaan gebeuren. De getalenteerde pupillen stonden te popelen om hun recent aangeleerde debattechnieken in de praktijk te brengen op een nationaal goed aangeschreven toernooi als deze. Weliswaar waren de debaters tot twee jaar jonger dan de andere teams, ze wisten toch strijd te leveren als leeuwen op de savanne. Zij wisten niet altijd de tegenstanders te overtreffen, maar zeker wel zichzelf. Als trotse coach kan ik genoegzaam vermelden dat deze nieuwe generatie debaters haar retorische vaardigheden naar een heel nieuw niveau hebben kunnen tillen. Daarvoor: chapeau!

Emma Gerritsen ( met assistentie van Daan Spackler),

Debatccoach, senior debatclublid en farao-aanhanger

P.S.  Oké even serieus zo praat ik niet echt, dit formele taalgebruik is gewoon een voorproefje op het Model European Parliament dat hopelijk volgend jaar geïntroduceerd wordt op deze school en dat echt super vet is!!!