Debaters Noordik op naar eindstrijd NK

Debaters van de vestiging Noordikslaan van CSG Het Noordik hebben zich tijdens de tweede voorronde van het NK Debatteren weten te plaatsen voor de finale. Op zaterdag 26 januari 2019 nemen ze het in Utrecht op tegen de andere finalisten uit de drie voorrondes.

Christian Ensink, Marlon Kiers, Diederik Gerritsen, Sophie Bijl en Bruce Reijnders vertegenwoordigden Het Noordik tijdens deze voorronde. Ze kregen vooraf zes weken de tijd om hun debatten voor te bereiden, maar of ze in het debat zelf nu voor- of tegenstanders van de stelling waren, werd pas vlak voor het debat zelf bekend gemaakt.

Voorbereide stellingen

De voorronde bestond uit drie debatrondes (twee stellingen die voorbereid waren en een improvisatiestelling) De eerste stelling luidde: “Alcoholproducten moeten twee keer zo duur worden”. Met verve werd dit standpunt door Het Noordik verdedigd, maar het leverde uiteindelijk net geen winst op. Ook het debat om de tweede stelling “Nederland heeft de verantwoordelijkheid om gelijke rechten voor LHBTI’s in andere landen te bevorderen” werd verloren, maar de revanche kwam in het derde debat.

Geïmproviseerde stellingen

De discussie over de geïmproviseerde stelling dat politici onmiddellijk hun baan verliezen als ze in de privésfeer een fout maken, werd overtuigend gewonnen door de Noordikleerlingen.

Ballondebat

Tijdens het finaleprogramma vond ook het Ballondebat plaats. Vijf leerlingen werden uitgenodigd op het podium. Met hilarische speeches ging de overwinning in dit debat naar Het Noordik.

Finaleplaats

Met een goed eerste en een overtuigend laatste debat wisten de Noordikleerlingen uiteindelijk beslag te leggen op de zevende plaats en stelden daarmee hun finaleplaats zeker.