Debaters goed op dreef tijdens Lagerhuis Debat

Afgelopen donderdag deed de debatclub van Het Noordik mee aan het Lagerhuisdebat in het Provinciehuis in Zwolle. Zestien scholen traden aan in deze provinciale voorronde. De Noordikdebaters wisten als debutanten een mooie prestatie neer te zetten: met twee gewonnen en één verloren ronde werden ze de nummer twee van de poule. Een halve finaleplaats zat er dus niet in, maar het team gaf blijk van veel capaciteiten, lef en teamspirit.

LagerhuisdebatIn de eerste ronde nam het team van Het Noordik het op tegen het Almere College uit Kampen. Daan Spackler sprak de V-rede uit. Het vasterollendebat ging over de stelling “Vluchtelingen in de Europese Unie moeten worden verdeeld onder de lidstaten aan de hand van het BNP per lidstaat”. Het 360 gradendebat ging over de stelling “Programmeren moet een verplicht vak worden op middelbare scholen”. Er werd vol enthousiasme gedebatteerd, maar de eerste ronde werd helaas verloren.

Ronde twee
In de tweede ronde debatteerden ze tegen het Montessori College uit Hengelo.
Emma Gerritsen won het 1-op-1-debat, een ‘ware bitch fight’ over de stelling “Ophitsende, discriminerende en haatzaaiende uitspraken op sociale media moeten met een lik-op-stukbeleid worden aangepakt”. Het vasterollendebat ging over de stelling “Provinciale Staten moeten zelf referenda organiseren om burgers om hun mening te vragen” en in het 360 gradendebat debatteerden ze over “De overheid dient de verkoop van suikerhoudende dranken op scholen te verbieden”. Het Noordikteam won deze tweede ronde.

Lovende jury
De derde ronde betekende opnieuw een Twentse derby wanneer het Bataafs Lyceum uit Hengelode tegenstanders zijn. Emma Gerritsen stond opnieuw klaar voor het 1-op-1-debat, waarin ze betoogde dat iedereen die geen auto bezit provinciale subsidie moet krijgen bij de aanschaf van een elektrische fiets. Ze nam het op tegen Luuk, een uitstekende, felle debater, en Emma weet het debat te winnen! Het vasterollendebat ging over “Het ‘ja,tenzij’-donorsysteem dient in Nederland te worden ingevoerd”, en het 360 gradendebat over “Nederlandse scholieren missen ambitie”.
Tegen de verwachting in gaat ook deze ronde naar Het Noordik: de jury is lovend!

Mevrouw Leppink, de leider, aanjager en begelider van de debatclub is dan ook met recht trots: ‘Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij! We kunnen winnen…’