Debatclub op weg naar Lager Huis

Er wordt deze dagen druk geoefend door de leerlingen van de debatclub van Het Noordik. Want op 11 februari vertrekt een groot deel van de debatclub naar Zwolle om mee te doen aan de provinciale voorronde voor het Lagerhuisdebat. Tien debaters uit klas 4, 5 en 6 hebben wekenlang intensief stellingen uitgewerkt en geoefend en zijn er helemaal klaar voor.

Peter-Jort Bakhuis, Auley Boermann, Simon Elgersma, Emma Gerritsen, Marlon Kiers, Bertil Koppelman, Jelte Lamberts, Emma Sloot, Daan Spackler en Laurens Visser hebben zich gebogen over drie stellingen: ‘Er zijn te veel koeien, varkens en kippen in Overijssel’, ‘ Provinciale Staten moeten zelf referenda organiseren om burgers om hun mening te vragen’, en ‘Wie geen auto bezit moet provinciale subsidie krijgen bij de aanschaf van een elektrische fiets’.

argumentatie
V-rede
Niet alleen de stellingen zijn verschillend, ook is er variatie in de verschillende debatvormen. Er is het 1-op-1-debat, het 360 gradendebat en het vasterollendebat. Daarnaast maakt ook de V-rede deel uit van de voorronde. In een zelfgemaakte videoboodschap van 2 minuten moet een leerling een speech houden over hoe de provincie Overijssel de uitstroom van jongeren zou moeten voorkomen. De winnaar van de beste videospeech wordt 11 februari bekend gemaakt.
Finale
Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatwedstrijd van Nederland. Jaarlijks doen er zo’n 200 scholen mee. Er worden in januari en februari vijftien voorrondes gespeeld verspreid door Nederland. Zo wordt toegewerkt naar de tv finale op NPO 2 in het voorjaar. De winnaars van de landelijke finale winnen een unieke prijs: zij brengen een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.

Meer info over de debatwedstrijd vind je op de site van Het Lagerhuis